don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Saturday, May 2, 2009

Nature...

Perkara utama yang saya gerun kalau nak masuk hutan ialah pacat...ntah kenapa saya cukup alah dengan haiwan kecil dan lembik ini. Saya tahu ia tidak boleh mencederakan saya dengan sadis. Kalau ia berjaya menakluki saya sekalipun, mungkin hanya beberapa titik saja darah saya yang boleh disedutnya..saya kadang kala terpaksa memikirkan pelbagai cara untuk mengelakkan ia mendekati saya. Antara yang pernah saya buat ialah menyelitkan cebisan tembakau di dalam stokin, menyembur kasut dan bahagian betis saya dengan sheltox dan mengenakan stoking hingga paras lutut dengan cara masukkan seluar ke dalam stokin, tentu anehnya tetapi kelakar pandangan itu. Tak kisahlah, janji ia tidak dipanjat pacat...apa-apa pun, saya memang tidak serik masuk ke hutan kerana hutan menyediakan bau, warna dan suasana berbeza dengan bandar. Masuk hutan saja saya berasa seperti bersatu dengan alam, saya tidak kisah dengan becak, slut, lumpur dan air tapi satu saja yang saya takut, pacat...
Langit mendung nak hujan tapi tak hujan pun. Saya snap pic ini selepas kami keluar dari hutan sekitar jam 4pm...tapi kalau berada dalam hutan pada jam 4, suasananya seperti 6 pm dah...jangan main-main, pemandangannya pun sama saja walau anda pusing sepuluh kali..kecuali anda dah tanda sesuatu pada pokok yang dikenalpasti...

Salah satu teknik mengambil gambar yang saya suka...dongakkan kamera anda ke atas..nampak perabung pokok berlatar langit...matahari petang pun cuba mencelah di antara daun..

Walaupun penat, saya masih sempat mencuri pandang kepada seekor tupai yang cuba untuk mendekati kumpulan kami. Mungkin ia mengagak kami ada makanan untuknya...kiranya ok juga digi cam compact saya yang sudah beberapa tahun berkhidmata ini...nampak comel jer tupai tu...
Tupai yang sama, dalam dua aksi berbeza..yang ini ia bagi saya sudut pandang belakang yang cantik...mungkin nak menunjuk ekornya yang lebat dan kembang tu...
Sorry, saya tak tahu apa nama spesies mushroom ni. The size ia very small, sama besar dengan syiling lima sen...tumbuh di atas kayu buruk di celah daun...sepanjang setengah hari masuk dalam hutan, saya cuma terjumpa selonggok ini saja..maybe rare species atau kulat sisir...saya tak kenal...
Satu lagi spesies serangga yang saya tidak dapat kenal pasti...
Cuba tengok betul-betul...sepasang gonggok sedang berdating sebenarnya...ada dua gonggok. Masa saya lalu nak masuk, ia dalam posisi ini. Masa nak balik, pun masih begitu juga. Asyik!
Bahagian perabung gua..ada enapan berlaku...kalau masuk ke dalam, lagi banyak enapan dan lagi cantik.

Antara laluan yang kami lalui, ikut celah batu..turun dan naik bukit..phew...letihnya tak terkata tapi bila dah keluar hutan, duduk and cool, saya nak masuk hutan lagi!!!
Bahagian dinding gua...berbatu batan...berlumut hijau...siang hari nampak cantik tapi kalau malam saya pun takut nak imagine...hehe
Sillhoute..matahari petang...
Masa nak balik, hujan boleh tahan..banyak dahan pokok sekah dan menghalang jalan. Itu pun kami beberapa kali sesat..bandar Temerloh taklah besar mana tapi kami sesat barat. Orang Temerloh kena letak signboard banyak-banyak supaya kes sesat tidak berlaku...

6 comments:

aranam said...

Kakchik masuk hutan. Mesti seronok... :)

kakchik said...

Yup...minggu depan saya akan masuk hutan lagi. Ke Royal Belum barang dua tiga hari...

anil lutaze said...

sonok kak sha kan...jenjln je asek

kakchik said...

ye lah anil, lepas balik dari Belum akak kena p Melaka plak...

Axl said...

lerrr kak..pacat, lintah tu biasanya kitaworang buat cendol, tak pon kita buat masak asam campor bendi...muehehehe

kakchik said...

err...AXL, ye ke ko buat cendol...bak mai sini akak nak tengok cendol cap pacat ko tu...sedap tak? Haha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...