don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Wednesday, May 20, 2009

Belum 1

This picture was taken from my room (deluxe room), 3 single beds - facing lake view and hills...hmmm bayangkan kalau malam-malam kita buka sliding door...sure 'angin sepoi-sepoi bahasa' masuk.. tak buka pintu pun 'angin' masuk...hehe...Hello...im back to share more pic with u on Belum - Temenggor Rainforest..I never thought that i had a chance to explore the royal Belum and Temenggor rainforest becoz too many things to do before u have a green light to go inside...sumthin like permits, guide, army and pihak berkuasa tempatan...semua nak kena contact to inform that kita nak masuk dalam tu...
One day, my boss asked me..
"U nak pergi Belum?"
"Belum? Hutan tu ye?"
"Ye lah...nak ke tak nak?"
And I instantly said SURE!...Yayyy.....once in a life time...I think im really lucky...
So kita orang naik bas daripada Kl Central jam 6 pagi...saya sempat goreng karipap sardin..ye lah nak sampai Grik jauh juga...maunya makan setengah hari..and furthermore I don't hv much xprience dengan pekan Grik and Belum as well...nervous sangat memikirkan leeches and segala mak nenek species yang sama waktu iaitu lintah...
I did prepared an equipment likes sock (yang panjang tau, I kidnap KA punya stokin untuk main bola), insect repellent and a pack of salt...just a small protection from leeches...tapi ada juga sekor yang sempat memanjat ke lutut saya walaupun tak sempat nak suck my blood...pada muka pacat tu..haha...
First day tu, selepas check ini saya dan rombongan sempat naik bot merentas Tasik Banding menuju ke Royal Belum untuk melihat tempat gajah buang air..(haii untungnya ko gajah, tandas ko pun ada visitor..ekekeke...)tapi saya tak snap pic bcoz tak ada pun, cuma longgokan 'sisa toksid' bersifat semula jadi jer ada kat situ. Ada yang dah ditumbuhi kulat pun...ceit!
Masa kat sinilah cik pacat tu memanjat ke seluar saya tapi malang nasibnya sebab saya diselamatkan Andrew, yang dengan begitu tangkasnya memicit-micit pacat berkenaan..
One of the bed yang ada kat dalam bilik tu...di bahagian hujung katil adalah sliding door yang membekalkan view hijau kepada penghuni bilik...

Sorry, saya tersilap paste...gambar ni terbalik...sila sengetkan kepala anda untuk melihat posisi yang betul...ampun eh..
Ini bukan bot saya tau..bot yang saya naik tiada di dalam gambar...on the way nak gi picnic kat air terjun Kertei...Kertei Waterfall ni 'keras' tau...keras sangat sebab ia dikelilingi batu batan licin...:-)
Haa....cantiknya dengan air menghijau yang berkedalaman 600 kaki...I was inform by boatman dulunya kawasan ini adalah perkampungan orang asli...saya pun mulalah berangan membayangkan di bawah bot yang kami naiki, jauh di dasar tasik ada rumah and kampung...ada orang, ada itu and ada ini...hehe
Salt lick...Mr Gunter, head recreational Belum Rainforest yang bawa kami ke sini kata, kalau sesiapa nak rebus telur boleh letak dalam air panas tu...selepas sepuluh minit, jadi half cook egg...
Notice dak ada rainbow di bahagian kanan pic...
Benda yang bertempek-tempek coklat pada dinding karst tu adalah madu lebah...yang ni orang asli tak leh ambil sebab derang belum ada kemahiran macam mana nak panjat dinding gua...
Andrew told me that Belum Rainforest is a habitat for eagle and hornbills..ada sembilan spesies hornbills di situ dan eagle pun ada banyak jenis. Saya hanya sempat ambil separuh jer photo eagle tu sebab ia terbang bila bot kami mendekati tunggul kayu di tepi tasik..nampak tak bahagian ekor eagle?
Dan inilah yang saya tunggu sekian lama nak tengok dengan mata kepala sendiri...itupun rafflesia yang sudah hampir buruk akibat terkena hujan dan sentuhan tangan manusia. Saya tak pasti sama ada ia rafflesia azlanii atau rafflesia spesies lain...semuanya ada tiga spesies...

1 comment:

redanna said...

wow....how interesting...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...