don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Sunday, March 29, 2009

Anekdot...

I often set a watch to wake up at 5am everyday. Sometime, i just logoff the ringbell and continue zzz...KA too...itu yang buat kami terbabas sampai 6am...but these morning..we were shocked when heard a noisy and shouted from our neighbourhood.
"Bangun!! Bangun! Ada rumah terbakar...bangun!"
"Bangun...!!!!"
Me and KA instantly woke up and it was 4.10am..
I was double shocked bcoz rumah yang terbakar tu adalah rumah my neighbour..betul-betul sebelah rumah and what I was thinking is where did i put all my document!! Where?? What should I do? Save all the document or save myself...
Dalam dok kelam kabut mana nak buat dulu, bau hangit meruap-ruap dari rumah Cina sebelah yang terbakar...saya makin suspen sebab jiran dah penuh depan rumah jam 4.15am..
And finally, saya dengar Cina tu cakap tak ada apa-apa..
"So..sorry. My wife masak gulai...she's forgot to switch off the burner....then periuk sudah kering, hangit lor...minta maaf semua..."
Aiyaaa....gitu saja. Tapi sebab dia minta maaf, so kami semua rasa cool.
And what I think is kejiranan saya masih berfungsi dengan baik kerana ada individu yang sanggup menjerit membangunkan semua orang supaya alert. Walaupun kebakaran kecil, tetapi keprihatinan beliau dihargai...

Monday, March 23, 2009

Hari Kraf


During weekend, went to Kompleks Kraf for Hari Kraf Kebangsaan...like it much...u name it u got it..macam iklan Astro, semua ada...duit jer tadak....haha...
Aiisehhh...ingat nak download banyak lagi pic...system problem plak...ok lah...nanti dah ok saya letak sini...kalau pergi sana, rasa semua nak beli...songket specially...i was tempted....but then the prising is so expensive...jadinya saya ambik pic je ler....hehe..caya dak ada yang touch to RM18,000??

Tuesday, March 17, 2009

Fiesta Fesyen KL

DARI kiri; Nazreen, Hatta, Nik Erwan, Rizman dan Wan Ruzaini teruja dengan mutu fabrik Euro Moda yang ditunjukkan Jasleen.
JASLEEN meneliti lakaran pereka sebelum mencadangkan fabrik sesuai untuk dijadikan busana.
Fiesta Fesyen KL: Fabrik mewah tentukan keunggulan busana
Pelbagai jenis kain bermutu mampu serlah penampilan pemakai IDEA kreatif terhadap lakaran busana tidak bererti andai tiada fabrik sesuai yang akan digunakan untuk menghasilkan busana berkenaan kerana busana yang indah hanya dapat dijelmakan daripada fabrik yang indah juga. Fiesta Fesyen Kuala Lumpur (FFKL) yang dianjurkan Berita Harian Sdn Bhd (BHSB) sempena Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008 (ABPBH) pada 12 April ini di Arena of Stars, Genting Highlands, beruntung apabila mendapat penajaan saudagar tekstil terkemuka, Euro Moda.
Menerusi penajaan itu, Euro Moda akan menyediakan fabrik indah yang bakal digabungkan dengan kain tenun dalam setiap rekaan 10 pereka FFKL. Baru-baru ini, lima daripada pereka fesyen berkenaan hadir di gedung Euro Moda Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur bagi memilih fabrik yang bersesuaian dengan rekaan masing-masing. Malah, pereka berkenaan, Hatta Dolmat, Rizman Nordin dan Wan Mohd Ruzaini Wan Jamil (Rizman Ruzaini), Nik Erwan Roseli serta Nazreen Idris beruntung apabila mendapat pandangan Pengarah Eksekutif Euro Moda Sdn Bhd, Jasleen Kaur yang turut membantu mereka memilih fabrik bersesuaian. Masing-masing akan menyiapkan lima busana dan setiap satu dimasukkan elemen songket pada perincian tertentu bagi menguatkan tema FFKL, iaitu ‘Sentuhan Tenunan’ yang menjadi teras kepada acara itu.
Pelbagai jenis fabrik yang bakal digunakan antaranya renda Perancis, sifon, satin, sutera Thai dan deutches yang diyakini menyerlahkan penampilan pemakai selain aura fabrik tenun yang pastinya mengangkat nilai setiap busana. Jasleen berkata, pemilihan fabrik adalah penting untuk menampakkan ciri unggul terhadap busana yang ingin dihasilkan. Beliau berkata jika fabrik yang dipilih tidak bertepatan dengan songket yang akan digandingkan bersama, pasti hasil menjadi teruk atau tidak kena pada pandangan mata. “Selain keserasian warna, kita juga perlu mengambil kira corak pada fabrik yang digunakan. Jika fabrik yang dipilih berbunga sarat, dipadankan pula dengan fabrik tenun yang juga mempunyai motif bunga penuh, hasilnya tentu tidak elok dipandang,” katanya ketika ditemui di premis berkenaan.
Sehubungan itu, kebijaksanaan memilih fabrik adalah kunci utama untuk menjadikan busana rekaan nampak harmoni dan cantik. Selebihnya kreativiti yang dicurah bakal dinikmati pengunjung pada acara FFKL yang dijadualkan berlangsung dalam empat sesi pada 6 dan 7 April ini di pusat beli-belah One Utama, Bandar Utama, manakala gala di Hotel One World, Bandar Utama. Pada sesi berkenaan juga, selain bertujuan memilih fabrik yang akan digunakan dalam rekaan, mereka juga berpeluang melihat pelbagai jenis fabrik mewah yang ada di Euro Moda. Ada yang sudah tidak sabar mendapatkan fabrik bagi diukur dan dijahit untuk menjelmakan busana seperti yang tertera pada perincian lakaran. Ternyata hanya jauhari mengenal manikam kerana walaupun lakaran nampak sarat, ia sebenarnya menjadi mudah di tangan pereka fesyen yang tahu setiap selok belok persalinan yang mereka hasilkan itu. Sementara itu FFKL yang menjadi medan kreativiti kepada pereka untuk menjelmakan ilham wajar dianggap sebagai peluang yang amat berharga kerana acara itu menggabungkan ciri tradisional dengan sentuhan kontemporari. Selaras dengan peredaran masa, fabrik tradisional yang cukup berharga nilainya, iaitu kain tenun seperti songket sesungguhnya layak dinobat sebagai fabrik khazanah budaya Melayu yang wajar dipertahankan. Kita sebagai masyarakat yang berbudaya, perlu menghargai hasil kerja tangan penenun yang sangat halus dan berseni buatannya. Meskipun dunia fesyen dibanjiri fabrik moden, songket tetap berupaya menyaingi arus zaman dan FFKL yang dianjurkan dengan tujuan memperkasakan keunggulan dan martabat fabrik berkenaan menjadi makin hebat dengan adanya adunan daripada fabrik moden seperti sifon, satin dan juga sutera. Selain Euro Moda yang menaja fabrik, penaja lain bagi FFKL ialah Secret untuk solekan/dandanan artis dan peragawati serta R&R Craft dan Fruitale, penaja cenderamata.
************************************************************************************
Phew...siapa kata pereka fesyen kita tak bagus...nantikan!
Saya terbabit secara tidak langsung dengan Fiesta Fesyen Kuala Lumpur (organise by Berita Harian Sdn Bhd) yang akan berlangsung di One Utama, Bandar Utama pada 6 dan 7 April...and this is a new experience to me...deal dengan fashion designer yang semuanya muda belia tapi they all dah menang banyak anugerah dan most of them very famous among Malaysian artist specially in conjunction with Anugerah Bintang Popular Berita Harian.
Apa-apa pun saya memang tak mampu nak upah derang jahit baju kurung saya, takat jumpa and buat story pasal mereka, itu je lah yang saya boleh buat....anyway..im happy to meet them bcoz they r most talented and promising in fashion industrial..hope that they (Hatta Dolmat, Nazreen Idris, Shegar, Rizman Ruzaimi, Calvin Thoo, Amir Luqman, Aidawati Saidin, Hazwani Osman, Nik Erwan Roseli and Zery Zamri) have a chance to spread their wings over the world...one day!

Thursday, March 12, 2009

Wedding...

Pelamin merah and putih...simple but nice...
Azura and Azie...Irwan siblings...dulu masa saya jumpa dia orang, Azie just 3yrs old..la ni dah dah jadi anak dara....lahai....cepatnya masa berlalu...

The bride and groom...Lili and Irwan yang diraikan...
Comelnya semua...the middle is Fatin, Azura's daughter...
Last weekend, i went to Port Klang...ada my long time relatives punya wedding...Irwan and Lili..arwah mak Irwan is my cousin...rasa macam back to the root bcoz saya dah lama tak jumpa dia orang. If i not mistaken, last time I met them was about 10 yrs back..masyaAllah...syukur sebab saya masih berpeluang bertemu mata dengan mereka. Kita tidak tahu suratan hidup...Ok then..
Pssttt....saya lupa nak snap pic hidangan...ayam masak merah and rendang daging yang sangat sedap...nasi beriani pun...semua enak...saya kononnya nak minta no telefon katering yang menyediakan hidangan ni....rupa-rupanya ia disediakan oleh penduduk Flat Taman Kem, Port Klang...what a delicoius....muafakat kan...

Beauty and beauty...

This is Linda and make up artist, Afidah. Afidah is the owner of Orked Bridal House base in Serdang...she can be contacted at http://www.orkedbridal.com/
This is Linda...she was born in Penang..anak mamiiii...hihi..patutlah comei kan..kan..kan....

Whoaaa..merahnya cik adik...here is Fauziah or GG...her hometown is Temerloh rasanya...hmmm patutlah cantik...ni mesti banyak dapat stock Omega 3..Temerloh kan trademarknya ikan Patin...hihi...ampun G..
I think Im always lucky when dealing with human...why? Because i know somebody whose very helpful, sweet and adorable...tell u what...both of them were pemenang Personaliti Pilihan Berita Harian 2008 which is organise by Unit Wanita BH...Aslinda Nurzianty Amir and Fauziah Abu Bakar...
Kedua-duanya cantik dan bijak...paling penting they respect people and being very humble to others...oklah..wish both of u luck!

Genting...

The launched was held in GICC...hmmm next month I'll come again for the Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008...:-)
See...everything was pink...very girlish...
Last Tuesday, I went to Genting Highland for the purpose of coveraged of launch new electric product by Haier...quite new in Malaysia but heard that their reputation is not so bad. Coincidentally, im looking for a electric home appliances for my new house...lucky me! Hehe...think that maybe boleh kauitim sama itu Haier Tuan Director...hihi..If I can get 20% discount...that is gud....who knows....kwang!kwang!kwang!


Anyway...the event is just about 1 hrs only but the whole tourage was about from 11 am to 6pm..pheww.....makan angin kat Genting meh....

Sunday, March 8, 2009

Laman...

Lahai kelabunya...
Oops...blur sket...saya tersilap fokus. Baru keluar sulur tunas bunga. Warnyanya putih kehijauan. Asalnya orkid ini milik mother in law saya. Dia tak mahu lagu memilikinya kerana tidak pernah mengeluarkan bunga. Tapi setelah saya ambil alih, orkid ini produce bunga setiap tiga bulan...sukanya saya...sekali kembang, lasting sampai sebulan...huaa...tarus peniaga orkid tak boleh cari makan beb..hihi

Yang gelap tu adalah atap owning saya. Orkid ni menjalar tinggi hingga melepasi atap. Saya tak sempat nak potong dan tanam di dalam pasu lain. Ada tunas bunga tunggu masa nak kembang...tingginya. O ya bunganya berwarna kuning. Its a spider orchid...kuning bintik choklat..
Baru nak kembang...kadang-kadang keluar warna oren, kadang-kadang ada warna pink...ada juga merah muda...saya tak ingat adakah saya mengkacuk rose ini atau ada serangga yang membawa benih lain ke pokok saya....

Sorry, saya tak ingat nama saintifik spesies orkid yang ini..kombinasi warnanya harmoni...
Melur/jasmin ni daunnya tak banyak tetapi saya kagum sebab ia rajin berbunga...setiap minggu bunganya tak putus...kalau lepas hujan..baunya meruap dan KA saya pun cepat-cepat mengaku bungan melur ni rajin berbunga sebab dia yang rajin bubuh baja...plastik!

Hihi..ini pokok pandan yang saya tanam...macam hidup segan mati tak mahu..tapi hidup juga. Kalau nak buat sirap wangi, sekurang-kurangnya saya x perlu beli daun pandan kat kedai.

Pokok labu ini bukan saya yang tanam. KA saya buang biji labu dalam pasu yang dulunya dipenuhi pegaga. Tetiba tumbuh menjalar pokok ni. Selalu juga saya usik dia KA and the beanstalk walaupun yang tumbuh ini bukan pokok kacang...dia senyum..konon bangga pokok labu hidup subur dan tangan dia sejuk walhal saya rasa semua orang boleh tanak pokok labul campak jer ke tanah..cukup air, cukup cahaya...hiduplah pokok tu..

Ini pokok paku pakis yang saya tanam masa ada tiga helai daun jer..dan kini menjadi besar bagak. Kata orang kalau tanam pokok ni di rumah, ia bertindak macam air ventilation, menyejukkan laman..ntah mana releatenya saya tak tahu. Apa pun, saya suka pokok ni sebab ia hijau dan menghampar...KA saya selalu kata malam-malam ada hantu langsuir bersila di tengah kembang pokok ni...ya ke? Hihi..

SAYA teringat kepada bunga rampai yang sering digunakan dalam majlis tertentu. Kalau kat rumah bonda saya di kampung, bunga rampai sentiasa ada. Beliau rajin membuatnya sebab kata nya bunga rampai bau wangi semerbak, satu rumah boleh jadi harum kalau ada bunga rampai. Bagaimanapun, saya melihatnya sebagai satu ritual pemulihan semangat atau jiwa yang tidak menyalahi sebarang hukum sebenarnya dengan adanya bunga rampai di rumah. Barang baik, wangi pulak tu, mesti kita suka kan.
Jadi, mengimbas kenangan bonda saya, beliau gemar mencampurkan kelopak mawar, orkid, cempaka keling, kenanga, melur, bouganvilla dan cempaka putih dalam ramuan bunga rampainya itu selain pandan menjadi ramuan utama. Selalunya kalau saya ada, saya akan ambil sebunjut untuk diletakkan di dalam kereta atau di bilik tidur. Harumnya berpanjangan sehingga dua minggu dan bila kering pun masih disimpan kerana kombinasi warna hijau serta bunga kering sangat cantik pada pandangan saya.
Apa yang mengkagumkan saya ialah penat lelah bonda saya berbudi kepada tanah (beliau tidak saja menanam pokok bunga, pokok buahan dan herba juga jadi pilihan) sentiasa berbaloi kerana bunga itu tidak saja berbakti kepada kami, tapi kalau ada orang cari bunga untuk berubat, bunga di laman rumah bonda saya sentiasa ada berbunga...kebetulan agaknya.
Dan saya pun kononnya nak menjadikan halaman rumah saya di Sri Gombak seperti halaman rumah di kampung walaupun tak ada tanah. Dalam pasu pun jadilah...tetapi tak sangka pulak orkid yang saya campak-campak saja dalam pasu dan dikemaskan dengan arang dan kayu buruk jadi begitu subur dan rajin berbunga...mungkin juga sebab saya kerap bercakap dengan orkid ni. Sebelum pergi kerja, pesan supaya 'mereka' baik-baik saja jaga rumah saya dan bila balik kerja, tanya apa 'mereka' lalui sepanjang hari. Selang dua tiga minggu, keluarlah tunas bunga..gembiranya saya kerana nampaknya ia menghargai suara saya berbahasa dengan mereka.
Walaupun KA saya selalu tanya...
"..U cakap dengan siapa tu...?"
"Cakap sensorang..."
"Cakap dalam tpon ke?"
"X...cakap sorang..."
"Apsal ni, pressure kerja ke?"
"Tak, boy friend I ada kat luar.."
"Boy friend? Huh..."
Dia mencebik dan saya hahaha....apa-apa pun, saya puas hati...cakap dengan pokok, ada hasil..cakap dengan dia...lagi ada hasil....kwang! kwang! kwang!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...