don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Sunday, October 4, 2009

Rendang campak-campak

Hi..im back..lama x apdet..sorry...saya sibuk date sama itu Zain and Amin..hehe..ok..saya sempat belajar masak sama itu mamat penyibuk dua orang tu...sebenarnya saya menemankan budak Yaya kekwat tu..so sambil teman dia, saya sempat salin resipi and try buat kat rumah..semua bahan saya main agak-agak jer...jadi tak jadi belakang kira, janji ada rasa rendang..
Kenapa saya namakan rendang campak-campak? sebabnya x ada resipi khusus, saya curi-curi pandang saja masa Zain masak...dalam kuali penuh minyak tu adalah daun kunyit, serai yang ditik dan daun limau purut. Saya taruk jer bebanyak sebab Zain kata, kalau nak bau sedap bubuh daun herb tu suka hati banyak mana...
Bawang besar pun dekat 1 kilo saya bantai..dimayam, jangan mayam jari pulak..bawang saja tau..

Daging yang saya dah potong kecik-kecik...tapi penuh dengan urat yang tak dikehendaki..buhsan tul la daging ni..
Cili kering yang diblend..kalau digiling lagi best..chef kita kata kalau digiling more aroma akan bangkit masa menumis...ya ke? I never try that...batu giling pun x dak...
Hah..dah campur semua ni...ouchh lupa nak ambik pic santan yang dituang ke dalam kuali ni..Ahh..kira jadilah ya...hehe..(G..ampun tetiba ko bertukar jadi Zain..)kwang3x..ala hidup dalam blues kan...eh purple laa...
Hmm...dah siap pun..rendang campak-campak ni kata Chef G plak, tahan lama..katanya tak berkulat walaupun di simpan pada suhu bilik..saya nak try..kalau berkulat saya cari Chef G untuk jadikan dia sendiri macam rendang..., janji ada rasa rendang..

5 comments:

halym said...

rendang macam kari daging yek? wakaka

I am... said...

yup..ko jangan ngengada mengumpat rendang aku...nanti kalau makan setahun ko tak tdo malam tau teringat2 kat rendang tu..nak try? hehe..rendang jampi aaa...

anil lutaze said...

sdpnye...nak rasa lah jgkk

redanna said...

wah...sedapnya tgk...bukan kena gaul sampai kering ke? baru jadi rendang kan...

I am... said...

Anil, nanti akak bawak ek...

Linda, nak kering boleh, x nak kering pun boleh...dedua sedap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...