don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Tuesday, February 22, 2011

chocho doughnut

THIS is cocoa donut ya, bukan Coco Chanel..yup saya buat sendiri..buat sendiri tau! Dan guru yang mengajar saya membuat donut enak dan menyihatkan ini tak lain dan tak bukan adalah Rohani Jelani, pemilik Bayan Indah yang sangat saya kagumi. As usual, elemen semula jadi kediaman ini begitu menebal dan saya dapat merasakan pemiliknya sangat menghargai alam!

Ini donut yang belum ditabur dengan icing sugar as decoration. Ok saya perturunkan resipi mudah donut coklat ini kepada anda yang berminat. Selalunya kalau nampak donut mesti anda fikir terpaksa menguli dan membuat secara manual bentuk donut dan mewujudkan lubang pada bahagian tengahnya. Tak perlu! Saya juga pada permulaannya ingat mesti penat saya nak menguli doh donut, tetapi cempedak menjadi nangka kerana prosesnya sharp and short. And easy!!

Bahan: (Eat Right Meals for Kids with Naturel)
50ml Naturel blend cooking oil
2 large eggs
80ml sour cream or plain yogurt
140 self raising flour
1/2 bicarbonate soda
80 gm caster sugar
pinch of salt
cocoa dust (secukupnya)

# Beat Naturel blend cooking oil, egss, yogurt and cocoa dust with a fork until well mixed.
# sift flour and bicarbonate of soda into a mixing bowl and stir in sugar and salt.
# Make a well in the center and pour in the liquid ingredients. Mix until well combined.
# Spoon mixture into greased tins and bake.

Dibakar kira-kira 10-12 minit. Jangan lama, nanti semakin gelap donut anda.

Geng blogger (L-R) Eti Karim, Diyanazman dan Puteri Nuur-Atterawis.

Haha..apa-apa sekalipun, posing tetap diutamakan. Bersama Rohani di tengah.
Bahan mentah yang digunakan untuk membuat donut.

Saya suka guna Naturel Olive Oil untuk memasak di dapur. Rupanya mungkin berbeza sedikit daripada minyak masak biasa , tetapi rasa tetap ada dan sihat.

Warna rasmi Naturel mendominasikan bengkel berkenaan.Thanks to Naturel kerana menjemput saya menyertai bengel sihat bento box for kids.
Saya memang tak sabar menunggu langkah seterusnya...

7 comments:

Puan Sue said...

tgk pun dah terliur..Sure rasa nye sedap. Ada lg tak Sha..?

Sue said...

boleh try gak ni...lain macam donut ni but it looks tempting...

ShaSha said...

Kak sue...senang jer nak buat..sangat senang. kak sue boleh beli acuan donut..

ShaSha said...

Z, basically kalau buat donut kita goreng kan..but then this one x perlu goreng..bake jer..less oil!

Puteri Nuur At-Terawis said...

i seeee ME!!

ShaSha said...

Puteri..:-)

Diyanazman said...

hehehe..sempat lagi shasha buat lawak coco chanel..tergelak aku!

mmg sedap resipe ni and yg penting sihat takde colestrol... kalau donut goreng tu banyak lemak wooo...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...