don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Tuesday, April 28, 2009

Cave exploration..

Pic 1 These 2 pic credit to: mama22beas.blogspot.com. Anyhow, I hv some more pic and will download later...la ni x sempat nak download coz of technical problem dengan pc...sabar ya...ada banyak pic dalam hutan tu..jeng! jeng! Hehe...
Pic 2 Ok, pic 1 yang atas tu adalah stalagtite yang terjadi pada bahagian atas gua...kalau saya tak silap, ia disebabkan oleh titisan air yang menitik ke bawah and after a few periods...lama tau...bertahun mungkin, maka terjadilah stalagmite seperti pic no 2...kita yang x involve dengan geologi mungkin tidak tahu faedahnya kepada manusia dan alam but for Dr Rose and her students, ada banyak info berguna yang mereka boleh dapat dari kejadian batu berkenaan...
Apa yang saya tahu, batu berkenaan adalah satu daripada kejadian alam yang memberi info mengenai usia gua, situasi hawa dan cuaca serta mineral lain yang wujud di situ...hmm im not from the geologies site...so sorry if i give a wrong info eh...kalau nak detail, bleh baca kat mama22beas.blogspot.com..
The last time i went to caves xploration was on 1996..went to Gunung Senyum and exlpored a few caves arounds...masa tu saya pergi bersama-sama kumpulan pendaki Batu Caves seperti Abang Razali, Kak Fauziah, Abang Man and beberapa lagi yang saya x ingat dah nama mereka...overnight di sana selama dua malam tiga hari. While we xplore the cave, our tent was xplore by wild boar too..semua tunggang langgang...kurang ajar lah haiwan tu...tapi dah namanya haiwan kan...biar saja la labuuuuu...
Ok..Gunung Senyum was likes complex gunung sebab di dalam gunung tu ada beberapa gunung and gua yang sangat menarik untuk diterokai. Among that is Gua Makam Tok Long, Gua Telaga Tujuh, Gua Ular, Gua Mayat, Gua Terang Bulan dan Gua Jebak Puyuh. Ada yang sempat kami masuk dan ada yang hanya boleh dilihat di bahagian pintu masuk saja.
Atas sebab tertentu, kami x boleh masuk ke dalamnya...Our guide, abang Man, kata kalau sesiapa yang 'tak bersih' x boleh masuk, kebetulannya masa tu memang ada anggota rombongan yang 'bendera merah' so kami ambil keputusan semua x payah masuk dalam. Kadang-kadang bila fikir apa connectionnya antara wanita yang 'uzur' dengan that cave?
Natures kan, kita tak tau hubungkaitnya..since we was told abt that oleh orang yang kami yakin penuh tau serba serbi dengan persekitaran hutan dan gua, makanya x perlulah kita pertikai supaya semuanya ok..
Ok, back to yesterday..i went to the same location..Gunung Senyum. Cuma semalam tu saya memasuki kawasan berkenaan dengan Dr Rose and her 2 students plus a Phd student from Iraq.
Kami mula berjalan masuk jam 12 tgh. Renjer dah masuk dulu..dalam hati saya suspen juga kalau kami sesat and that's happen!! SESAT!!! tak tau mana location yang betul untuk masuk ke dalam Gua Jebak Puyuh.

Actually Dr Rose and her student nak ambil sampel air and cek batu yang ada dalam Gua Jebak Puyuh untuk kajian geologi mereka. Saya ambil kesempata ikut sama sebab dah lama tak test kaki meredah hutan...
Huhu..pacat tok sah citer la, sejengkal panjang pun ada and Im lucky because tak ada setitik pun darah saya was suck by the leeches...haha selamat beb! Cuma ada dua ekor yang sempat singgah at my sock...yuck...saya geli dengan makhluk lembut and kecil tu...sangat geli... nasib baik bila balik rumah, x ada yang melekat di seluar...free..

Ok, lepas sesat dua tiga puluh minit, we turn back to the point yg dikenalpasti sementara menunggu renjer and caver from Malaysia Nature Society datang guide kumpulan kami.

Huhu...naik bukit turun bukit dengan running nose make me really sick...saya terfikir kenapa saya sangup mengambil risiko menyiksa kaki merentas hutan, becak and pokok berduri...letih gila but then finally phew...rasa release gila bila dah sampai ke gua yang dicari and lebih release when i saw a sparce field depan guest house yang ada kat situ...
Ok then...nanti saya paste pic yang sempat saya snap dengan digi cam...ada pic gonggok gergasi dating tau...hehe...ada pic petite mushroom yang cantik sangat....


4 comments:

Kamariah Kamarudin said...

wah auntie sha panjat gunung, bestnya, tentu banyak kenangan dan pengalaman yang dikutip; Zahra Kamila bila besar nanti nak panjat jugak...hehehe. bila auntie nak jumpa ibu?

kakchik said...

x sure lagi bila auntie boleh jumpa ibu..bila free auntie buzz ibu zahra ya..

anil lutaze said...

waaahh...akak mmg berani yg amat..saya takot...tp kite tau akak mmg dh byk pengalamn mcm2..mmg bes..

kakchik said...

ye lah anil..release tention tau masuk dalam hutan cerang tu...memacam ada..pacatttt pun ada...yang lapar jer nak isap darah..hik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...