don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Sunday, November 29, 2009

meh masak....

Saya tak tau nak masak apa raya lalu..last-last saya masak nasi..nasi minyak..yang merupakan menu biasa bagi saya...setiap kali raya...saya mesti masak nasi ini..nasi minyak...walaupun saya dah bosan makan nasi minyak...tapi partner saya suka..so saya masak untuk dia...mesti guna pure ghee..kalau ghee lain tu saya tak berapa suka sebab baunya hamis...tapi yang brand pure ghee..ahhh okies donkie! Tumis ya...
Ini adalah bawang merah, bawang putih, serai dan halia yang saya sudah mayang halus...jangan tumbuk tau...kalau tumbuk terlalu hancur, tak sedap plak bila terlalu blend...just mayang halus..sambil tu kira macam test skil anda meracik bawang...jangan mayang jari plak..nanti jadi macam kes raja bersiong...sia-sia je makan darah..huhu

Bawang yang lebih...dok je la situ..
Daun sup...antara bahan penting nak buat nasi minyak...kalau tak dak daun ni, tak berapa bangkit aromanya...jangan tertukar dengan kaun ketumbar ya. Saya tak suka daun ketumbar sebab baunya cengeng...chehhh...tak enak baunya...
Ini spices yang saya guna...sempoi jer...kulit kayu manis, bunga lawang and buah pelaga..kalau ada bunga cengkih, masukkan juga sekuntum dua...

Ok balik kepada ghee tadi..bila dah panas, masukkan spices...tunggu hingga bau bangkit...
Lepas bau dah naik..cepat2 tau masukkan sepinggan bawang and rakan2nya tadi..anda bleh kacau sampai warna keemasan...masa ni baunya enak...
O ya...saya lupa nak cakap berapa pot beras yang perlu digunakan dengan bahan sebanyak itu..sebenarnya saya x ada sukatan khusus...just campak dan agak2..sungguh, tak pernah ada jumlah tepat untuk bahan2 ini...saya main tala sejak dulu...janji nasi masak...goreng beras yang sudah ditos sampai sedikit kering...tujuannya supaya nasi anda tidak mudah patah..ini petua tukang masak yang saya lihat di televisyen lama dulu...
Bila beras dah garing...masukkan air yang anda dah sukat...then masak nasi macam biasa...
Saya suka letak kismis...nampak cantik bila makan...kaup balikkan nasi dan tabur kismis...boleh letak gajus kalau suka...nanti lain kali saya masak nai hujan panas plak...selamat memasak!

19 comments:

halym said...

mencik mencik mencik mencik mencik

nampak sedap jer. tapi tak suka kismis dok ade kat situ,

mana ayam goreng nye? takan nak melantak nasik jer?

mencik nasik mencikkkkk

FreDDy O7ermars™ said...

kak..ayam masak merah kene ada jgk tuh :)..nnt da kenyang boleh dgr i main gitar plak hee :)

I am... said...

halym..
mwahahaha...akak dah agak..ko mesti x sker ada ulat hitam kecik2 tukan...ala ko kan sker makan ulat...meh nanti akak taruh bebanyak...kismis hitam and kismis kuning..sedap woo...

Fredd..
Oo nak ayam masak merah eh..wokeh ..nanti akak masak..meh turun KL..ngee!

Bintang D'hati said...

Fuh! Nasi minyak tu kalo makan ngan ayam masak kismis pun ok gak,mesti jadi cerdik lepas makan lalalala ( sendawa dgn cerdiknya! Ekekeke)

I am... said...

eii cik bintang suka ke? meh kita masak jamu awak..

mama23beas said...

Senang bangat rupanya masak nasik minyak ya...hari tu sambil gayut ngan talipon pun jadik. Licin pulak tu...

Bintang D'hati said...

Saye yg suka masak bg org makan sebenarnya hehehe ( baru siap panggang chicken wings dd's delight lalalala )

I am... said...

mama22beas..
yer..senang jer masak nasi tu..tinggal lagi nak dengan taknak jer...masak la...nanti kita gi makan...

cik bintang...
jom kita buat port luck..kita masak nasi, awak masak ayam..biar fizah buat dalca...arghh tetiba kita terasa lapar...nape ekk...:-)

Bintang D'hati said...

Insyaallah ,kena set tarikh n masa btl2 ni,kira blind date la ekk? Ekekeke

I am... said...

eh boleh...blind date @ makan-makan..no prob..jadi eh...haha..kat mana? (wakakaka...saya ni kalau part makan, cepat jer jadi..)

Bintang D'hati said...

Awak bincang la dgn fiza dulu,kalo blh ajak si ben sekali. Saye ni weekend insyaallah free( walaupun 'tak bekerja' makan gaji hehehe)

Fizahanid said...

Wah-wah... nak makan2 yek... nak join.. bab makan ok jer.. tapi saya tak tau masak.. tukang makan jer boleh.. ? heheheh

I am... said...

wah! wah! tukang makan eh..saya pun nak jadi tukang makan je la..abes tu cik bintang je la tukang masak..okie donkie...nanti saya bincang sama itu budak ben and fizah..(hmm..sambil juling2 mata...nak masak apa ekkkk??)

Bintang D'hati said...

Alaa masak je nasi, lauk bw la sorang sejenis. Kalo nk buat bbq saye blh bw chicken wing dd's delight saye tu.tp dapur xde la huhuhu. Lauk xbyk pun xpe. Tp korang ok ke nak jumpa cik bintang ni? Hehehe saye ni sgtlah gaban orangnye lalalala . Nanti nk minta fiza ajar saye tulis cerpen.xkira!

I am... said...

cik bintang...kalau awak gaban, kita lagi ottromen dyna...hehe

halym said...

aku lak Ben10...ekeke..bluweks

I am... said...

ek eh...tetiba ada ben10 menyampuk?? mana datang ben10 neh ek...ni mesti ben10 sesat neh...

anil lutaze said...

wahhh dasat seyhh...kak sha2 terre msk nasi minyak....

kak...mana citer smbungan yaya

strawberi said...

waa..bestnya nasik minyak..gitu yer cara..senang jugak kan..kak cemut..nk tnya..beras tuh..goreng asing...pastu br buh lam tumis td yer..

nt tunjukkan cara masak lauknya plak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...