don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Wednesday, November 18, 2009

bibimbab..??

Haa..apa agaknyaa yang dibelek minah comel tu...dia nak ambik pic makanan kat depan dia tu...ada 9 mangkuk yang kesemuanya diisi makanan yang sangat unik...kimchi and kimchi...sayur jeruk...orang Korea memang suka makan sayur jeruk..kalau boleh semua benda dia orang nak jeruk... Right one tu Julie, our tourist guide yang bawa kita orang makan angin di Seoul..huhu..sejuk sangat, cuaca 14 darjah celcius tapi tak cukup nak bekukan hati saya yang sudah sentiasa sejuk ini..bila time makan jer mesti nak order teh panas....meh makan..lepas ni ada cerita pasal nasi..kui! Saya teruja sebab makanan semua diisi dalam mangkuk kecil..so kalau makan banyak pun tak nampak sebab ia akan ditukar setiap masa oleh pelayan restoran...makan and makan..nasib baik saya tak terminum soju...light alcohol in Seoul style..dia orang letak soju tu dalam epal yang ditebuk...cantik sangat..saya nyaris terminum..ughh... Inilah dianya nasi campur yang saya makan ketika berada di Seoul...terpinga-pinga saya tengok nasi ini. Namanya bibimbab..saya ingat kuih belabab jer..sejenis kuih campuran santan dan keledek yang wujud di kampung saya..ala kuih lepat tu..
Hmm...bibimbab ni kira macam nasi campur la...selalunya kita letak lauk dalam nasi tapi nasi Korean ni kita kena letak nasi dalam lauk...
Saya diberi mangkuk tembaga besi yang penuh dengan vege and seafood..sebab no meet at all for me during work day in Seoul kan..mana leh makan daging...so atas lauk pauk yang bercampur tu ada sebiji telur separa masak...nampak tak...ada mushroom, ada tauge..ada avokado and sea weed tu memang tak leh tinggal lah bagi dia orang...termasuklah kimci..
Saya mula-mula tu rasa weird gak nak menelan tapi after 2 days...tekak saya dah synchronise and perut pun dah bleh absorb mak nenek makanan pelik tu...the most important is ianya HALAL!. Makanya saya pun Bismillah....

2 comments:

Fizahanid said...

bibimbab? bolehlah.. asal halal.. asal perut tak keroncong ek?

I am... said...

yup...bibimbab..nasi campur lauk...ala serabai nasi tu...tapi sedap sebab ada shitake mushroom and avokado..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...