don't worry about failure, worry about the chances. u will miss when you don't even try...no one can predict to what heights you can soar, even you will not know until you spread your wings...

Monday, February 4, 2008

Al-Fatihah untuk Allahyarham Panah Arjuna

AL-FATIHAH untuk sahabat berpangkat adik, Allahyarham Ahmad Zafran, penulis novel yang buku-bukunya banyak diterbitkan oleh PTS. Saya tidak begitu mengenalinya dengan rapat kerana tidak pernah bertemu beliau secara berhadapan tetapi saya akui ada bertukar sms dengan beliau banyak kali juga. Kali pertama saya membuat review bukunya pada 2006, novel remaja berjudul Tegar yang saya beli di Minerva Book Store Jalan TAR. Saya tertarik kepada buku itu kerana kulit luarnya (kalau tidak silap saya) mengabadikan tiga ekor burung ciak rumah berwarna kelabu dan biru muda. Saya suka gabungan warna itu dan kerana tertarik dengan covernya, saya membeli Tegar. Sesudah review Tegar disiarkan di akhbar, saya langsung menerima sms Allahyarham mengucapkan terima kasih dan tidak lama kemudian menyusul pula dua buku beliau yang dikirimkan kepada saya untuk tujuan review.
Tegar disiarkan di halaman Sastera, Berita Harian pada 14 September 2006:

TEGAR karya Ahmad Zafran Abdul Mutalib mengangkat perjalanan hidup remaja, Ahmad Afuan, yang terpaksa melalui pelbagai peristiwa pahit dalam mengejar impian selepas mendapat pangkat dua dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. Ahmad Afuan yang sejak kecil diberi didikan sempurna oleh ibu bapanya, Ustazah Zawiyah dan Cikgu Talib, diserang penyakit misteri ketika di sekolah rendah, mengakibatkannya tidak dapat menghadiri sekolah selama tiga bulan. Keadaan itu mengakibatkan Ahmad Afuan tidak dapat menulis dengan baik dan pelajarannya banyak ketinggalan sehingga akhirnya beliau menjadi pelajar tercorot dalam kelasnya tetapi guru sentiasa memberi sokongan kepadanya. Ahmad Afuan yang berjaya melayakkan diri ke politeknik berjaya mengesan minat dan hala tuju hidupnya sehingga sanggup mencari wang saku dengan berniaga makanan ringan serta menjadi pembantu gerai berhampiran kolejnya demi mencapai impian. Kesungguhan dan ketabahan Ahmad Afuan dalam mengharungi pelbagai cabaran dicemburui ketua kolej tempat tinggalnya sehingga akhirnya remaja itu dibuang kolej tetapi diberi kebenaran meneruskan pengajian. Ketika menjalani latihan amali di kilang pembuatan jentera, kecekapan dan kebijaksanaan Ahmad Afuan dalam pendawaian elektrik terserlah meskipun berdepan dengan pelbagai tekanan daripada beberapa rakan setugas. Sikap beberapa rakan setugas yang kerap menganiayainya, mendorong Ahmad Afuan mengatur strategi untuk mencapai kejayaan dalam bidang pendawaian sehingga akhirnya remaja itu menguasai pelbagai kemahiran. Pertemuan dengan Abu, Mokhtar, Zahari, Jaffry dan beberapa rakan lama memberi kejutan baru kepada Ahmad Afuan sehingga remaja itu akhirnya terdorong untuk membuka perniagaan sendiri. Bagi pembaca yang pernah mengikuti serba sedikit perjalanan hidup pengarang buku ini pasti dapat merasakan sebahagian daripada kisah yang dipaparkan adalah pengalaman hidupnya sebelum memilih menjadi penulis kreatif sepenuh masa. Apakah rancangan Ahmad Afuan untuk membuka perniagaan sendiri akan tercapai dan apakah remaja itu dapat membuktikan beliau mampu berdikari dan terus menjadi mangsa penindasan akan diketahui dengan membaca novel setebal 348 terbitan PTS Fortuna berharga RM22 senaskhah ini.

Dan berterusan lagi, Allahyarham rajin mengirim e-mel kepada saya mempelawa menyertai Friendster dan pelbagai jenis emel lagi tetapi saya tidak memberi maklum balas kerana keadaan di tempat bekerja tidak begitu sesuai untuk saya menerokai friendster serta gajet lain yang ada dalam talian web siber. Malah bukan emel Allahyarham saja yang saya abaikan jika berkaitan internet, e-mel rakan lain pun tidak sempat saya reply kerana pertamanya saya tidak berkesempatan, keduanya saya tidak mempunyai kesabaran menunggu ia didownload dan yang ketiganya saya agak buta IT, sering kalinya saya terkial-kial membaca arahan untuk meneruskan langkah berikutnya jadi supaya tidak terlalu lama di skrin, lebih baik saya tidak membukanya.
Bermula semalam rupa-rupanya dan selepas ini saya tidak akan lagi menerima emel dari Panah Arjuna. Kalau saya tahu dia akan pergi dalam usia yang sangat muda, akan saya simpan e-melnya yang mungkin sudah berjumlah ratusan kepada saya. People always said that the good die young and he's the one who always humble and respect senior, died at the young age...Al-fatihah untuk Allahyarham Ahmad Zafran Abdul Mutalib aka Panah Arjuna. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan mendapat keredaan Ilahi..Amin!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...